herbata. tusz. ryż - azja wschodnia
Blog > Komentarze do wpisu

SHU Puerh oraz paradoks malezyjski

 

puerh  pressed  green   for  decoration

Jeszcze 10-15 lat temu w chinskich eleganckich sklepach z herabata w Kuala Lumpur dominowaly wszelkiego rodzaju szlachetne oolongi, a herbaty typu pu-erh odnalezc bylo  w grupie   mniej popularnych . Czasy sie zmieniaja i teraz  mozemy zobaczyc wszelkiej jakosci zielone ( surowe )  pu-erhy w najbardziej repreznatacyjnych miejscach.

pu eeh   show  case   penang malaysia

Nadarzyla sie okazja - mialem przyjemnosc u sprobowania kilkunastu unikatow , takze zostalem pouczony jak delektowac sie smakiem surowych herbat z  Yunnanu. Oferowane herbaty  okreslano  jako  20 letnie  nawet 30 sto. W rzeczywistosci sa to egzeplarze wyprodukowane  10 czy 15 lat temu !>  HMMM   ha ???   Oszukuja ?  Trudno sie tutaj doszukac  logicznego wyjasnienia dlczego 10cio letna herbata jest nazwywana 20 letnia?

 

15 y.o.   puerh  aged  for  30

 30letnia  herbata  ktora  ma  ok. 15lat..

 Zjawisko to objasnilo mi kilka osob - handlarzy surowym pu-erh. Profesjonalisci zajmujacy sie promowanien starych  herbat lezakujacych odkryli iz w Malezji panuja idealne warunki do kreaowania najlepszych surowych pu-erhow. Dzieki stabilnemu tropikalnemu klimatowi lezakujaca herbata szybko zmienia walory smakowe. 1 rok trzymania herbaty w Malezji odpowiada 2-3 letmim magazynowaniu w prowincji Yunnan. W dodatku  czasami  pu-ery nabieraja walory smakowe nie mozliwe do otrzymania w innych miejscach. Wartosc  takiej herbaty musi byc dobra ; upodabnia sie do najlepszych orginalnych starych pu-erhow. W przeciwienstwie do Yunnanu , Hong Kongu czy  Tajwanu   gdzie  wahania  temperatury czy  wilgotnosci moga byc  znaczne  w Malezji  nie ma takich roznic.  Zawsze utrzymujaca  sie optymalna temperatura i wilgoc , czyste powietrze  (?) ( oraz dobry  balans  bakteryjno-grzybowy)   spowodowal  powstanie  nowego  trendu -  magazynowanie  herbat  w tym tropikalnym kraju.  Powstanie takiego biznesu nalzey szukac w wielkiemu  zapotrzebowaniu  na wysokogatsunkowe  pu –erhy w Chinach.  Ponad 90% herbat lezakujacych z Malezji jest reeksportowane do Chin gdzie trafiaja na aukcje czy do drogich  specjalistycznych  herbaciarni.

puerh  tea  ware house  inspiration  house

  sklep ktory  zaprojektowany  jest  jako galeria   " przechowalnia  pu erh ow "

Jakosc musi byc naprawde dobra jesli taki proceder sie rozwija w dodatku milosnicy  starych herbat sa zadowoleni . Co ciekawe - gatunki „malezyjskich „ pu-erow preferowane na Tajwanie sa inne  niz te  w Hong Kongu a jeszcze  inne  w Szanghaju. Kupcy z Chin sa zadowoleni bo jest popyt... A nazwalem to zjawisko "paradoksem  malezyjskim"

środa, 02 listopada 2011, sayama

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2011/11/02 21:35:42
Ciekawe bardzo... Czytałem i myślę sobie "no tak, podwajają sobie wiek" ale czytam dalej i wszystko się wyjaśniło.
Jakieś spostrzeżenia po spróbowaniu tych puerów? Smaczne? Ja chyba jeszcze nie potrafię dobrze zasmakować się w puerach.. Zbyt płaskie mi się wydają w smaku.

Ciekawe zdjęcia, aż chciałoby się zobaczyć to na własne oczy.
Malezja jest tak piękna jak ją pokazują i opisują??
-
2011/11/02 21:43:36
Tak, znane jest mi to zjawisko. Wiele razy już napotykałem sie w internecie na malezyjskie sklepy z pu-erami. Niektóre z ciastek miały nawet 70 lat- i osiągały zawrotne ceny.
Zauważyłem też, że zwyczajnie opłaca się kupować puery w Malezji- często są tańsze niż te sprzedawane przez chińskich dostawców.
Bardzo ciekawy wpis, Sayamo. Wspaniałe zdjęcia- te wielkie słoje ceramiczne i luksusowe, przeszklone gabloty ze sprasowanymi herbatami.
-
2011/11/04 12:28:56
Chyba jednak roznice w smaku sa rozpoznawalne, poniewaz czesto spotykam sie z zaznaczaniem, czy dany Pu Erh dojrzewa w suchych warunkach, czy tez dojrzewanie bylo w warunkach wilgotnych (juz Hongkong bywa zaliczany do dojrzewania wilgotnego i sygnalizuje sie czasem, ze tam byla przechowywana przez iles lat herbata).
Czytalem rowniez okreslenia "dla milosnikow herbat dojrzalych w wilgotnym, cieplym srodowisku".
Chyba musza byc jakies niuanse smakowe wyczuwalne dla bardzo doswiadczonych milosnikow tych herbat . Zapewne nie na korzysc czy nie korzysc, a po prostu inna linia rozwoju smaku.
Wpis opieram o wyczytane informacje zamieszczane przy opisach roznych herbat w sklepach internetowych.
-
2011/11/04 12:36:39
Tak przy okazji, fermentowany Pu Erh wyprodukowany w 2000 roku, przyjechal do mnie z Singapuru z zywa gasienica :)
Na szczecie ciastko bylo w folii, tak wiec pozostala na jego powierzchni, oraz trzymajac je w szczecelnie zamknietym worku strunowym w separacji od innych herbat, nie stwierdzilem dalszych lokatorow.
Potraktowalem herbate jak oolong Oriental Beauty i udaje przed soba, ze obecnosc tego owada byla konieczna ;)
-
2011/11/04 13:49:35
Mialelem okazje sprobowac ten sam rodzaj herbaty tak samo opakowany tylko ze jedno ciastko przybylo do Malezji 5lat temu a drugie sprowadzono w tym roku. Roznice da sie wyczuc... tegoroczny byl bardziej gorzki mial pobudzajcy " szybko dzialajacy udzerzajcy smak" a ten 5letni ( czyli 10 lat ) byl "powolny " smak sie rozplywal nie popudzal raczej relaksowal choc gorzkie akcenty byly wyczuwalne. W Hong kongu preferuja herbaty ciemniejsze i lepiej zeby byly opakowane w liscie bananowca a na Tajwan najczesciej trafiaja pu-erhy o przyjemnym zapachu i brazowym kolorze tak mi powiedzieli.
Krzystofsf - gratuluje zakupu herbaty organicznej - z "zywym swiadkiem" gwarantujacym ze nie ma tam trucizn tylko same odzywcze srodki :) .. Prosze prosze panuje opinia ze Singapur jest sterylnie czysty..
-
2011/11/04 14:43:24
Ciekawe, czy tak "podpedzaja" rowniez najlepsze puerh, czy glownie srednie i slabsze?

Spotkalem sie z wypowiedzia, ze czesc (mala) puerh , jest przepyszna juz od mao cha luzem czy swiezo po wycisnieciu . Wiekszosc miala byc raczej ostra, gorzka, tytoniowa i dopiero proces dojrzewania wydobywa zmiany smaku i aromatu.

Te pierwsze sa bardzo drogie juz od chwili wystawienia na sprzedaz, ze wzgledu juz na walory aktualne a nie tyko przewidziane w starzeniu.

-
2011/11/05 01:54:16
Jesli chodzi o herbaty typu pu-erh wydaje mi ze w przeciwienstwie do innch rodzajow herbat ( np. zielona ,oolong) bardzo trudno jednoznacznie okreslic jakimi wlasciwosciami powinny sie charakteryzowac. Tak wielkie zroznicowanie czy indywidulane faworyzowanie pewnych gatunkow ,smakow ukazuje iz mamy doczynienia z bardzo rozbudowanym zmiennym podzialem jakosciowo -cenowym. Tak wlasnie moze byc ze swieza mao-cha - tylko czy ten typ herbaty mozna nazwac poznofermentowany czy okreslic jako zielona ? Trzeba zuwazyc ze w sprzedazy sa tez zielone herbaty o nazwie pu-erh - ale zrobiaone z lisci wyselekcjonowanych drzew herbacianych - dostraczajacych unikalnego poszukiwanego smaku.
-
2011/11/08 20:36:57
Trzeba pamietac, ze te liscie luzem, czesto dopiero po roku, czasem dluzej, sa przetwarzane albo w herbate prasowana, albo poddawane przyspieszonej fermentacji (ripe). YS podaje czesto skrupulatnie informacje o takich zabiegach, wystawiajac mlode produkty wycisniete z lezakujacych wczesniej dluzszy czas lisci.