herbata. tusz. ryż - azja wschodnia
Blog > Komentarze do wpisu

Gong fu cha - nieceremonialne przygotowanie herbaty

 

Ostanio do degustacji byly  specjaly z Tajwanu - te ktore zobywaja nagrody na konkursach jakosci. Nie byl to artystyczny pokaz parzenia herbaty w eleganckich naczyniach  tylko raczej "opijanie sie " oolongami o najwyzszej  jakosci  prosto od  slawnych farmerow.  Gong fu cha to umiejetne przygotowanie naparu dzieki dlugoletniej wprawie w parzeniu ,znajomosci  technik i cech herabat. I tak wlasnie   bylo - obeznani ,    doswiedzceni   herbaciarze   przygotowali  herbate  tak aby smakowala  najlepiej .Spotkanie bylo w grupie znajomych  wiec nie powstala potrzeba przygotowan wyszukanych naczyn i ogolnie zrobienia uroczystego nastroju.  Wiekszosc nauczycieli  chinskiej sztuki sztuki parzenia herbaty Cha Yi ( 茶藝) zwraca jedank uwage na aby herbate przygotwowac  w odpowiednio do warunkow....  a jednym z takich przypadkow jest nieformalne przygotowanie naparu.

Jak to wygladalo ?  fotka TUTAJ

środa, 06 listopada 2013, sayama

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2013/11/09 07:38:21
Wygląda, że było znakomicie. Sądząc po metalowym "chapanie" postawiono na skuteczność, choć wygląda to tak sobie. Jednak na kilku chińskich filmikach o gong fu cha widziałem, że używa się takich metalowych tac.
A oolongi na jesień i zimę są najlepsze.
-
2013/11/24 06:57:01
Czasami bez ceremonii można się obyć.