herbata. tusz. ryż - azja wschodnia
piątek, 16 lutego 2007

                herbaty

東洋茶文化 圏  中国茶 大六種類

録茶 Lü-cha  (zielone) – brak utleniania polifenolów katechinowych  

白茶 Bai-cha  (białe) − lekkie utlenianie (10−15%) podczas więdnięcia  

黄茶 Huang-cha (żółte) – lekka, etapowa fermentacja rozkładu katechinów (men -dui ) 

Qing-cha (szmaragdowe) − oolongi – 20% − 80% utleniania polifenolów  katechionowych 

紅茶 Hong-cha (czerwone) – w zachodniej nomenklaturze ‘czarne’, oksydacja powyżej 90%  

 黒茶 Hei-cha (czarne) – późno fermentowane inaczej dojrzewające – fermentacja nieenzymatyczna (drobnoustroje). Najbardziej  znana  to  Pu-erh 

 W dodatku  mamy  herbaty  aromatyzowane ( Hua-cha  花茶) oraz  artystyczne  (Yi cha 芸茶 )Poznawanie smaku herbat + ich przygotowanie   to  dla jednych pasjonująca przygoda,  dla innych sztuka, ale także relaks i zdrowie.

1 ... 116 , 117 , 118 , 119 , 120