herbata. tusz. ryż - azja wschodnia
sobota, 01 lutego 2014

Z okaji NOWEGO ROKU  KSIEZYCOWEGO - zycze WSZYSTKIEGO  NAJLEPSZEGO !

 

 tet  viet  new lunar year  2013

Przy okazji prosba o wsparcie najlepszego polskiego bloga o herbacie w roku 2013. Joanna naprawde swietnie dziala w promowaniu kultury herbaty w Polsce..   Bez zgody autorki zamiescilem  kopie  z jej bloga.  A jesli uzyskam zgode osoby prowadzacej inny blog - to umieszcze tutaj slowa   arcyherbacianego   ciekawego wpisu herbacianego w 2013.

 

Konkurs Blog Roku 2013 - potrzebne wsparcie!

 
Dziś będzie mała autopromocja.  Każdy kto mnie zna, lub czyta mojego bloga, wie ile znaczy dla mnie moja herbaciana pasja. To po prostu całe moje życie. Jeżeli podoba się wam to co robię i chcielibyście mnie wesprzeć to jest własnie ku temu okazja.
Bloga prowadzę w zasadzie prawie już 3 lata, ale dopiero w tym roku, z pewną dozą niepewności postanowiłam zgłosić go do konkursu blog roku 2013. Początkowo pisałam o Chinach, ale pasja związana z Chinami przerodziła się na pasję herbacianą, wraz z nią blog. Rok 2013 był dla mnie wyjątkowy, o czym na początku stycznia pisałam.
Wygrana w takim konkursie na pewno pomogła by propagować, mało znaną w Polsce kulturę herbacianą. Może przekonało by to więcej osób, do tego żeby jednak chwilkę temu boskiemu naparowi poświecić.
 
Głosować można od wczoraj,  i jak się dziś okazało, jestem na 13 miejscu z 391. Bardzo mnie to cieszy, bo nie spodziewałam się, że tyle głosów otrzymam już w pierwszy dzień. Jednak do finału przechodzi tylko 10 blogów z danej kategorii, także wciąż bardzo potrzebuje waszych głosów.
Co do samego głosowania to ważne - z jednego numeru telefonu można oddać tylko jeden głos na dany blog.
Żeby na mnie zagłosować, należy pod numer 7122 wysłać smsa o treści F00035 (koszt 1,23). Cały dochód przeznaczony z sms'ów zostanie przekazany Fundacji Gajusz która prowadzi Hospicjum dla osieroconych Dzieci.
Głosować można tylko do 6 lutego.
Pozdrawiam i dziękuje za okazane wsparcie.
 
oby sie cos ruszylo
sobota, 25 stycznia 2014

Dokladniej mowiac chodzi mi oolongi powstale w Japoni  przy uzyciu technologii sprowadzonej z Tajwanu. Od 1895 Tajwan nalezal  do Japonii na wyspie wprowadzono japonski system produkcji oparty na nowoczesnych metodach   upraw , promowano wysoko oksydowany  oolong jako hit eksportowy.  Kiedy Tajwan stal sie Republika Chinska  do konca lat 70 tych niewiele ciekawego dzialo sie herbacianym  swiecie.  Od poczatku lat 80tych - nastapil  bujny rozwój kultury herbacianej.  Zapoczatkowano nowe miejsca upraw ( np. Ali shan, Li shan - Dayu ling) pojawily sie  wspaniale wysokogatunkowe oolongi  ktore swoim smakiem i jakoscia  zachwycaja koneserow na calym globie. 

marutaka en   japanese oolong    Ten oolong  pochodzi z  Marutaka -en

W Japonii  oolongi z Tajwanu maja wielu milosnikow  ktorzy wybieraja sie na wyspe po zakupy co przedniejszych  gatunkow czy po nauki sztuki parzenia herbaty.  Ostanio pojawiaja  sie farmerzy ktorzy na Tajwanie  ucza sie jak  produkowac wysokiej jakosci oolong  gdyz w Japonii  nie ma tradycji  wytwarzania tego typu herbaty.   Rozpoczeto  produkcje  oolongow wedlug technologii tajwanskiej ale z odmian krzewow japonskich.  W przeciwienstwie  do Wietnamu  w Japonii  oolongow nie produkuje sie masowo na eksport  sa to herbaty powstale w malych ilosciach gdzie liczy  jak najwieksza ilosc detali decydujacych o smaku oraz zwiazana z tym  indywidulana  technika farmera.   Do jednych z najbardziej ciekawych  oolongow powstalych  w takich  warunkach nalezy  grupa herbat powstalych w ogrodach  Marutaka -en   a wykreowanych przez pana Kazuaki Takahashi

oto jego  jego najbardziej  znane dziela:

http://www.marutaka-farm.jp/SHOP/THR0005.html   KOJU  香寿(こうじゅ) -

Liscie z orginalnej odmiany krzewu herbacianego z Shizuoka  ale technika produkcji tajwanska - czyli jest to to kama-iri cha.  Lekki oolong o owocowym smaku.

 

 http://www.marutaka-farm.jp/SHOP/THR0001.html

HARU MEGURI   春巡(はるめぐり)  - smak majacy  cechy  japonskiej sencha  i chinskich zielonych herbat pakowych wraz tajwanskiego baozhong.

 

Pan Takahashi poznawal techniki  produkcji oolongow na Tajwanie  a takze zakupil  maszyny pomocne w produkcji  niepelno -oksydowanych  herbat. Trzeba zaznaczyc iz  maszyny sa tylko pomocne  w produkcji gdyz w przypadku wysokogatunkowych  herbat  bezposrednie zaangazowanie  mistrza jest najwazniejsze. Odpowiedni czas zbiorow lisci , dokladna kontrola obrobki decyduje o niestandartowej  wysokiej jakosci oolonga.  Jest to dzielo ciezkiej pracy a o uniklansci  danej   herbaty  swiadczy  smak, aromat  oraz kolor.

Oolongi  p. Hiruma z Sayama to takze efekt wizyt mistrza na tajwanskich farmach.

niedziela, 29 grudnia 2013

W swiecie herbat  mozemy zauwazyc rozne  zjawiska , tak jak na calym swiecie zauwazymy tutaj zmiany.  Pisalem kiedys  o paradoksie herbat shu puerh z Malezji . Teraz  wypadlo by przedsatwic tajwanskie oolongi z Wietnamu.

Malo znany jest fakt iz Tajwan z roku na rok  importuje coraz wiecej herbat.   Na taka sytuacje zlozylo sie kilka przyczyn jak : zwiekszone spozycie herbat, ograniczone miejsca upraw,  zbyt drogie koszty produkcji i brak sily roboczej.  Tajwanczycy alarmuja iz wiele herbat sprzedawanych jako orginalne tajwanskie pochodza z Wietnamu.  Juz od kilku lat  nieuczciwi sprzdawcy mieszaja  tajwanskie herbaty z wietnamskimi ale sprzedaja to jako 100 % produkt z Tajwanu. 

高山茶  越南茶   herbata vietnamska oolong tajwanski

Malo kto wie ze na stokach gorskich Alishan - w wielu ogradach  zbieraczkami herbat sa Wietnamki gdyz trudno jest znalezc sile robocza na samej wyspie.  Po kilku latach  pracy przy zbieraniu herbaty  pracownice  zdobywaja doswiadczenie i sa obeznane jak sekcjonowac liscie.  Co poniektorzy faramerzy wykorzystali taka sytaucja - zakaldajac ogrody herbacianie w Wietnamie - majac juz  lokanych doswiaczonych pracowniakow.  Sami faramerzy ktorzy przeniesli czesc swojej produkcji do Wietamau - mowia ze ich oolongi sa tajwanskimi - gyz caly  proces produkci nad jakoscia  herbaty  tak  ze wielu przypadkach trudno jest odgadnac czy jest orginalny oolong z Tajwanu czy tez  Wietnamu. Dopiero badania laboratoryjne wykazja  roznice powtale z powodu struktur glebowych Tajwanu i Wietnamu.  

 

alishan  oolong from vietnam

Oolong niskiej jakosci  sprzedawny jako Alishan -  pochodzenie jest prawdopodobnie inne.

Tak wiec istnieje ogromne prawdopidobienstwo  iz latwodostepny oolong z Tajwanu  moze byc mieszanka z Wietnamu czy tez nawet 100% pochodzenia z upraw w po za granicami wyspy ,  a pakowany na Tajwanie.  Trudno jest ocenic   tak powstala sytuacje.   Jesli herbata jes dobra uczciwie wyprodukowana i ma wysoka jakosc -  to miejsce pochochodznia ma chyba drugoplanowe  znaczenie..   Postaram sie  dotrzec  do tajwanskich ogrodow w Wietmanie . Moze powstanie  z tego sprawozdanie,,,,dla chetnych  pomysle osprowadzeniu co lepszych probek .

piątek, 20 grudnia 2013

Podejscie do herbaty moze miec  bardzo niecodzienne  formy.   Moze byc to forma praktyki poznawania  iz "Zen i Herbata maja taki sam smak" 

茶禅一味

 

24 godziny  - potrzebna jest  determinacja.

sobota, 07 grudnia 2013

Dostalem ceramiczne zaproszenie do pani ceramik  Zofii Kosioirek

 

 

wystawa  ceramiki keromos  pottery poland

Zapraszam na nasza coroczna Pracownie Otwartą przed świetami . Tw ten weekend 6-8.12.2013.

W piątek otwarcie o 19.00 , a w sobotę  w godz. 11-19.

 

Po herbacianemu - to beda czarki, kubki, czajniki  i wogóle kupa gliny  oczywiście wypalonej ;))

środa, 06 listopada 2013

 

Ostanio do degustacji byly  specjaly z Tajwanu - te ktore zobywaja nagrody na konkursach jakosci. Nie byl to artystyczny pokaz parzenia herbaty w eleganckich naczyniach  tylko raczej "opijanie sie " oolongami o najwyzszej  jakosci  prosto od  slawnych farmerow.  Gong fu cha to umiejetne przygotowanie naparu dzieki dlugoletniej wprawie w parzeniu ,znajomosci  technik i cech herabat. I tak wlasnie   bylo - obeznani ,    doswiedzceni   herbaciarze   przygotowali  herbate  tak aby smakowala  najlepiej .Spotkanie bylo w grupie znajomych  wiec nie powstala potrzeba przygotowan wyszukanych naczyn i ogolnie zrobienia uroczystego nastroju.  Wiekszosc nauczycieli  chinskiej sztuki sztuki parzenia herbaty Cha Yi ( 茶藝) zwraca jedank uwage na aby herbate przygotwowac  w odpowiednio do warunkow....  a jednym z takich przypadkow jest nieformalne przygotowanie naparu.

Jak to wygladalo ?  fotka TUTAJ

piątek, 01 listopada 2013

 "Chinska herbata w 8miu podejsciach" to nazwa spotkania herbacianego - jednego z wielu jakie odbywaja sie w okresie jesienno zimowym.  Jesien sprzyja zbieraniu sie i wspolnemu podziwiania smaku herbat.  Za pozwoleniem udalo mi sie zrobic kilka fotografi - ale niestety nie zaprezentuje ich tutaj - bo  technicznie nie ma tu juz miejsca..i wlasciwie   blog -Herbaciano kaligraficznie nalezaloby usmiercic.  Wpladlem na pomysl zeby FOTKI umieścic na na forum Herbaciarze - bo tam jest miejsce i moga byc przydatne.

Herbate poznawac mozna w wielu podejsciach . Spotkania herbaciane to  szansa do nauczenia sie czy poznania czegos nowego , a takze  swietna okazja do obejrzenia prezentacji  parzenia oraz przygotowanych naczyn.

 Wracajac do pokazu  "8=  pojawily sie nastepujace  herbaty:

岩茶千里香 skalny oolong Qian Li Xiang

Nazwa  千里香 znaczy ze  aromat herbaty roznosi sie na 1000 LI ( 1LI to ok.500metrow)

Swietny oolong skalny -o bardzo odmiennym charakterze niz slawna Da Hong Pao - pochodzaca z tych samych gor Wu Yi.

 木柵鉄観音 tajwanska -Muzha Tie Guan Yin.

 東方美人  wysoko oksydowana  Wshodnia Pieknosc - Dong Fan Mei Ren.  Dobrze sie prezentowala w japonskich  klimatach.

湖南省-黒茶天尖   maloznana  herbata z prowincji Hunan o nazwie  -Ten Fu 天(He Cha黒茶 ) zaliczana do tej samej kategorii co Pu-erh -ale bardzo inna w charakterze niz yunnanska krewniaczka. Ten Fu 天茯 to herabata sypka co jest   malo popurane . Hunnaskie herbaty z poznofermentowane zazwyczaj prasuje sie .   Dodatkowe wedzenie na deskach sosnowych -daje podobne efekty smakowe jakie posiada Lasang Souchong.

鳳凰単欉桂花香 Phoenix Dan Cong  Kasja-(cynamon chinski )-  o smaku i aromacie  bajecznym. W skromej oprawie  dal dobre efekty..

 台湾高山茶 Taiwan Gao Shan Cha - wlasciwie 高冷茶 slawny Dayuling - przygotowany przez mistrzynie  z Tajwanu.  Prezentacja  nauczycielki z Tajwanu wymaga oddzielnego opisu.

伝統烏龍   Alishan Oolong - w posataci prazonej.  Unikat  z krzewu Qing Xin ( 清心)

雲南工夫紅茶 - Yun Nan Gong Fu Cha - nawet  dobrze znana w Polsce - herbata Yunnan - pieczolowicie  obrobiona. 

Dla wielu czlonkow forum HERBACIARZE -wiekszosc tych nazw jest znana. Cieszy  ze w Polsce mamy juz mozliwosc delektowania sie orginalnymi  gatunkami.  Moze tak za kilka lat odbedzie sie zlot herbaciarzy ktorzy przygotuja  pokazy przygotowania herbaty w orginalnych naczyniach?

poniedziałek, 23 września 2013

Zwiedzanie  wystawy  bylo  dosc czaslochlonne poniewaz - pojawily sie sie prace o wszelkim stopniu ekspresji , tematyka i techniki bardzo roznorodne.

Wszytko stopniowo

- najpierw podziwianie kalsycznej kaligrafi gdzie widac profesjonalnie  opanowanie  techniki  tuszu. A dobor  tematu  wymaga znajomosci historii  i kultury  Chin  - 

 Yueang Lou  calligraphy

 widzimy  tutaj  wykaligrafowane wersy  na temat  Yueang Lo 岳陽樓  Pawilonu Yueang -  z nad jezieora Donting.....  O poemacie  Yueang Lo 岳陽樓  i   malowniczym  jeziorze  Donting 洞庭湖  mozna bylo by sie ropisywac wiele ,  Najslawniejsza  wyspa jeziora  Junashandao ( 君山島 )  to miejsce gdzie powstaje legendarna herbata zolta  Junshan Yinzhen ( 君山銀針).

 

- potem  czas na kaligraficzne  kompozycje

 

calligraphy mix

takie artystyczne  klaigrafowanie  moze zrobic tylko  doswiadczony artysta- znajacy  tajniki  pedzla i tuszu , jak bawic sie w  rozplanowanie  zapisu.

 A  na koncu  " prostota  jednej kreski " - wydaje  sie  ze to " banalny  rysunek "  - tak nie jest  wymaga to lat doswiedczenia i mistrzowskiej reki.

 

 

simple calligraphy

Kaligrafia tuszem -  to swiat niezliczonych inspiracji , opannowywania technik  wymagajacy samodyscypliny i wyciszenia.

niedziela, 15 września 2013

 Wytworca z herbaty  z Kioto   IPPODO   rozwija  sie jako swiatowa  markowa  produkcja.

 

  Otworzenie sklepu  zaraz obok  Hermes , Burberry  czy Armani  - daje status swiatowej firmy.

etrance tea shop  ippodo  marunouchi

Takie miejsce - odwiedza sie tylko z wypchanym portfelem. Herbaty owszem bardzo dobrej jakosci , wpanialy wystroj wnetrz  itp.   Moze kiedys sie tam wybiore przy jakiejs okazji. Narazie wystraczyla mi Houji cha na wynos za 500yen ( ok 15zl.)  

 

 ippodo take away

Kubeczek ladnie sie prezentuje, nad jego projektem pracowala cala armia  plastykow  i krytykow.

 

fajne

sobota, 07 września 2013

 

  Hao  Sen  lotous flower  Trà sen

Hoa Sen -  lotos po wietnamsku. Uwielbiany, ubóstwiany kwiat .

Trà sen  vietmam   lotous tea

 Trà sen - to kultowa herbata wietnamska , niestety nie przepadam za herbatami aromatyzowanymi. Jedynie  co zostaje to zrobic rozcienczona herbate trzymac w lodowce i popijac jak wode mineralna.   A herbata jest naprawde  kultowa   -wystraczy zobaczyc filmik z youtuba   -zeby poznac jak trudno jest zrobic prawdziwa hrebate lotosowa.

 Do przygotwania potrzebny jest duzy czajnik  i pojemne czarki.    Tym razem czarki wykonane wlasnorecznie ..  Tak naprawde najlepiej zrobic 1litrowa butelke rozcieczonej herbaty i wstawic do lodowki pic zamiast zimnego soku itp.

lotous tea  tra sen

 

ceamika -dosc grubianska  podobnie do smaku herbaty.

 hand made tea cups

 

choc  herbate lotoswa uzyskuje aromat  ktory powstaje dzieki  uzytym zoltemu pylkowi na precikach kwiatu.

 

 bon  sen   lotous flower 錬化