herbata. tusz. ryż - azja wschodnia
sobota, 08 czerwca 2013

Kilka tygodni temu mialem mozliwosc skosztowania tegorocznej  Woojeon Balhyo-cha - czyli czyli korenskiej żółtej herbaty zrobionej z najwczesniej zbieranych listkow herbacianych.  Bylo to penwnego rodzaju zaskoczeniem bo normalnie Balhyo-cha  (발호차) wytwrarza  sie ze starszych listkow zbieranych na przelomie maja i czerwca (  okreslnych jako   jungjak 중작 czy daejak 작 czerwcowych). Wlasciciel  Sumjin tea house - wyjasnil mi iz  ostatnimi laty  zmieniaja sie tredy herbaciane. Bardzo wzroslo  zintersowanie Balhyo-cha (발호차) . Dawniej bylo nie do pomyslenia zeby uzywac najbardziej warstosciowych listkow do produkcji wysoko oksydowej Balhyo.

 balhyo cha    발호차   korean yellow tea

Koreanczycy okreslaja  Balhyo-cha (발호차) jako  żółta choc jej proces produkcji jest inny niz klasycznych żółtych herbat chinskich jaka jest np. Junshan Yinzhen 君山銀針 -ktorej przebieg  wytwarzania jest bardziej skomplikowany  wymagajacy dlugoczasowego podduszania lisci w srodowisku bez dostepu tlenu. Procesy chemiczne zachodzace w takich warunkach  sa bardziej zlozone niz w przypadku koreanskiej Balhyo -cha.    Mozna zauwazyc iz koreanskie Balhyo cha - produkuje sie podobnie jak  zielone  do momentu  zmiekczenia lisci.   Nastepnie liscie rozklada sie na suchych plachtach gdzie powoli zaczyna sie proces utleniania czyli oksydacji.  Trawa to do momentu kiedy liscie zmieniaja kolor z zielonego na jasno brazowy. Wtedy gwaltownie poddaje sie je wysuszeniu - tak ze oksydajca jest wysoka ale mniejsza niz 100%.  Balhyo-cha (발호차) jest orginalana herbata i  po za tajwanska  herabta Baihao oolong ( 東方美人) - trudno sie jest doszukac podobnych herbat w innych krajach. Wydawalo bys  sie ze jesli oksydacja jest nie pelna to powstac powinna  herbata typu oolong - nie jest tak gdyz oolongi powstawja dzieki wielu etapowemu procesowi produkcji gdzie wiedniecie lisci - jest bardzo wazne i przeprwadza sie go dosc  dlugo tak aby ilosc wody w lisciach byla wyrownana- (走水)。 

   발호차    keeping tea in jars Tea House Sumjin

Dzieki zainteresowaniu Balhyo cha - powstaja nowe eksperymety w produkcji  herbat. Istnieje tez dlugoterminowe  przechowywanie herbat.  Cos na podobienstwo herbat typu pu-erh. W  takich ceramicznych  naczyniach  przechowuje wlasnorecznie wyprodukowane herbaty wlasciciel Tea House Sumjin

 Byc moze zainteresownie tego typu herbaty dotarlo do Chin.   Jak mozna dowiedziec sie z opisow Joanny z blogu  Liu Mulan   herbaty żółte  wbudzaja coraz wieksze zaintersowanie i jest  pewien niedosyt wiedzy....   Co ciekawe pojawiaja sie chinskie  żółte herbaty ( ?)  z rejonow  gdzie tradycyjnie produkuje sie tylko herbaty zielone.   Ewolucja trwa..... 

A  w Tea House Sumjin   do herbaty podaja  krakersy  z wlasnorecznie zrobionymi powidlami sliwkowymi ...

korean tea  and sweets plum Sumjin Tea house

 

piątek, 31 maja 2013

Gospodarstwo agroturystyczne tak skojarzylo  miejsce  Tea House Sumjin   Tutaj  nie tylko wytwarzaja herbate  ale i oferuja  zamieszkanie w tradycyjnej  chatce. W zalenosci od rodzaju gosci odbywaja sie tu rozne imprezy , mniej herbaciane  raczej przy grilu i spiewach z gitara. 

 Tea house Sumjin  Korea

Teren Tea House Sumjin polozony jest w doline rzeki Sumjin - ktora jest  granica 2ch prowincji. Tutaj znajdziemy  liczne urpawy drzew owocowych - zmianiajacych  krajobraz przez caly rok.

korean pottery collection Sumjin tea house

Odwiedziny tego miejsca to oczywiscie skosztowanie herbat recznie wytwarznych przez wlasciciela  takze  obejrzenie kolekcji ceramiki,  rozmowy  na tematy herbaciano - przyrodniczo - lokalne  itp .Okazuje  sie ze coraz  wiekszym popytem  cieszy sie  zolta   herbata Balhyo cha ( czyta Parjo-cza)  Dochodzi do tego ze Balhyo -cha  ktora powstawala jako produkt uboczny  - wypiera trudna w produkcji herbate zielona....

Tea  Room  Sumjin Tea House

 W mniejszym pokoiku  rozmawialo sie  i poznawaloalo rozne herbaty.

Malutka izdebka - gdzie pomiesci sie mniej niz 6osob.  Wiekzy pokoj z kolekcja ceramiki mial  4  "klody  drewna" uzywane  jako stoliki.

landscape Sumjin Tea house

A z okien pomieszczenia  mozna  zobaczyc  sklane wzgorza  na ktorych poldziko  rosnie krzew herbaciany wraz innymi roslinami wykorzystwanych przez wlascicieli jako jedzenie. Szkoda ze czasu  nie bylo zeby sobie tam posiedziedziec ....bo glownym   celem wizyty w Korei  byla chec  poznania  ceramiki mistrzow  oraz praktyczny udzial w zbieraniu i produkcji herbaty.

wtorek, 28 maja 2013

Korea odlegly  kraj gdzie znajdziemy jednak pewne "swojskie"  akcenty.

Odwiedzajc miasto Jinju( 진주 晉州 -Dzindziu po polsku) - koniecznie trzeba sprobowac Jinju  bibimbap. Mnie sie udalo dotrzec do kultowej stolowki  ukrytej w bazarowym labirynice.   Bylo tloczno , mnostwo oczekujcych na te potrawe.

진주비빔밥 Jinju Bibimbap   korean dish TATAR

 Smak - rewelacja - wszystko rozplywa  sie w ustach - prawie bez pikantej nuty za to olej sezamowy doskonale  neutrailzuje surowe mieso,a warzywa lekko podkwaszone i pokrojone na drobne kawaleczki -poprostu   nowe pozytwne doznanie smakowe. Nie mozna porownac do innch "ryzow mieszanych z warzywami" zwanymi bibimbap 비빔밥.  Surowe mieso zwane tutaj YUKKE -  nie lubie  ale wtym daniu uszlo mi to.... a jest to swojski akcent - surowe mieso z surowym jajkiem - takie samo  jak dobrze znany.. TATAR-  Bo jak sie okazje  kiedys w Korei podobnie jak w Europie nie bylo zwyczaju jedznia  surowego miesa.   I tak samo jak w Europie tak i w Korei -zwyczaj jedzenia surowego  miesa pojawil sie wraz z najazdami mongolskimi.  I kto by pomuslal ze polski tatar i koreanska yukke - maja  te same korzenie historyczne.

 

진주Jinju  river

Zeby nie bylo daleko-  w miescie Jinju znajdziemy  skale z ktorej  pewna dziewoja bohaterka   rzucila  sie do rzeki  poswiecajac  zycie - nie chciala sie oddac w rece wroga.

 - Fotka  skaly - z ktorej niewiasta  skoczyla w nurt rzeki - ratujac honor. Jak bym gdzies juz  o takim przypadku  slyszal... Teraz  postawili jej pamiatkowy chram ...i ogolnie  jest szanowana.



niedziela, 26 maja 2013

W drodze do Hawagae - koresnkiej doliny herbacianej zatrzymalem sie w kilku miejscach godnych uwagi.  Tak wiec bedzie o herbaciarni agroturystycznej , pracowniach ceramikow zanych jako mistrzowie  i o samej herbacie.   Korea - odlegly kraj -ale czasami  mozna sie tu poczuc bardzo swojsko.   :)

Byl weekend - znajoma nauczycielka herbaty pani Park S. W. - zadzwonila do znajomych z ktorymi praktykuje granie na tradycyjnych instrumentach muzycznych -  a znajomi przebywaja u rodziny na wsi  i zapraszaja  ze wpasc chocby na chwilke...  Swietna okazja zeby zobaczyc jak sobie ludzie w weekend u rodziny  odpoczywja.

korean rural landscape

Kiedy   tam sie socjalizowoali  pokazywali  co uprawiaja jakie drzewa owocowe maja... stol szykowali ,,Ja - zrobilem sobie  spacerek po okolicy. Fajne widoki ,stare wiejskie chalupy , takie nie na pokaz.  Rosnie  tam tez krzew herbaciany !   W   warunkach  domowych powstaje herabata - ktora rozprowadzana jest po znajomych - to nie trafia  na rynek..

tea production at home korea

 

Domowa zielona  herbata produkowana  amatorsko - bez uzywania  technologii umozliwiajacych   podukcje wielkiej ilosci   w krotkim czasie. Raczej zabawa ,czy  dzialanie relaksacyjne.

home made tea  Korea Gwangyang

Rodzinka z miasta przyjechala wypoczywac , zjesc zdrowe potrawy  ze skladnikow  " prosto z pola".  A powrot znaczy zabieranie ze soba  swiezych warzyw, kiszonek i innych produktow spozywczych.

gardening in Korea

 

Prowadznie   ogrodka  z  bonsai to  tez  jedna z rozrwek  podczas odwiedzin  rodziny na wsi. Maja tez  domowe trunki oparte na wszelkich receptach -  okazyjnie wypilem wysokoprocentowe sliwkowe wino.  

piątek, 24 maja 2013

O  swiatyni Dasolsa 다솔사 (多率寺 ) pisalem  tutaj. W pewnym sensie juz nie aktualna tresc bo zarzadzajacy swiatynia postanowili zrobic tego miejsca popularny punkt turystyczny.  24 maja -czyli dzis  zorganizowano pierwszy festiwal herbaty.

 1 st dasolsa  tea festival

 

Odwiedzajac swiatynie na pocztaku maja - przy wejsciu pani ze swiatynnego biura - zapytala czy przypadkiem nie jestesmy tutaj zeby wykupic miejsce na stoisko - bo to  swietna okazja  byc na pierwszym festynie  herbaty ze swoim towarem.

茶摘 tea picking Dasolsa  Korea

Za glownym chramem mozna bylo zobaczyc jak zbieraja listki herbaciane  .

 

Dasolsa  fire brigade

Ale niestety bylo halasliwie - bo akurat w dniu odwiedzin swiatyni - zorganizowano symulacje pozaru...   straz pozarna ...  syreny ..sztuczny kolorowy dym... a wszytkiemu  temu    przypatywalo  sie kierownictwo  swiatyni.

poniedziałek, 20 maja 2013

Po  odkryciu barku wszlekich dokumentow -musialem czekac do natepnej stacji.  To trwalo  wieki...

Wyskoczylem  jak  oparzony   na stacji " Chil sung shijang   czyli "Targ 7miu gwiazd"natychmiastowo udajac sie do zawiadowcy. Zadzwonili -i zaczely sie poszukiwania.  Nastepne wieki trwal  powrot na stacje gdzie prawdopodobnie zginal moj paszport i wszystkie inne wazne rzeczy .  Bedac juz na stacji - udajac opanowanie - zapukalem do przestrzennego pokoju biura metra....   Czekali na mnie - na  stole lezala  " bezbieczna  saszetaka turystyczna"  -  Tak   kamien spadl z serca" !!!!!   Krotkie przesluchanie ,wypelnienie ksiegi wypadkow-  i bylem " w niebo wziety" !  Co za ulga....  Podziekowalem  za szybka akcje -  ale przez dluzszy okres czasu czulem sie oglupiony... Wszystko skonczylo sie dobrze... ale teok.20 minut bylo horrorem.  Potem nie bylo juz problemow.

Wizyta w prowincjonalnych rejonach poludniowego kranca polwyspu koreanskiego byla bardzo owocna - zrelacjonuje to.

piątek, 17 maja 2013

Podczas  wizyty koreanskiego miasta Deagu - mialem  wypadek powstaly z wlasnej nieuwagi.

6-stego maja  w podziedzialek ok.18:30 jadac metrem w stwierdzilem zaginiecie "   saszetki podróżnej umożliwiającej bezpieczne przenoszenie dokumentów i pieniędzy podczas wypraw " !!!

Jak "grom z jasnego nieba"  uerzyla mnie    straszna rzeczywistosc : brak wszystkich dokumentow :  paszport ,pieniadze, karty platnicze , telefon ...portfel z kluczami...bilety itd. 

Metro sobie jedzie a we mnie sie gotuje  !!!-  oby do nastepnego przystanku - !   Wiem ze nikt  dokumentow nie zakosil w metrze - bo nie bylo tloku  ,wszystko mialem ze soba  na stacji  Jungangno ... tuz przed wsiadaniem.

Tak okropnej sytuacji nie milem od dawna -i to w takim wymiarze. Nikomu nie zycze takich klopotow.

niedziela, 28 kwietnia 2013

Torachaya -  dom mieszkalny starego typu  z bardzo pieknym nastrojowym ogrodem. Tutaj po uprzednim sparwdzeniu czy sa wolne miejsca  mozna zamowic " zarezwewona  uczte "  w ulubionym stylu czy tez  poproscic o zroganizowanie niecodziennego doboru posilkow.  Ilosc gosci jest od ograniczona od 4-ch -8smiu- bo Torachaya - posiada tylko jeden stolik na 8 osob.   Tutaj przychodzi sie na 3-4 godziny posiedziec porozmawiac i  spozywac potrawy o wyszukanych  smakach i konsystecjach.

na pocztek  starter :- 1/2 mini pomidorka,  marynowawana rzodkiew daikon,  warzywo -gobo,  okara-powstala z  wycisnietej  mleko sojowe   fasoli

starter :- 1/2 mini pomidorka,  marynowawana rzodkiew daikon,  warzywo -gobo,  okara-powstala z  wycisnietej  mleko sojowe   fasoli ) itd...I wino Chablis 2010.  Potem bylo jeszcze 6 innych dan.

Torachaya mizuya

Byly wlasciciel domu -pratykowal droge herbaty  dlatego w Torachaya - jest mizuya -miejsce do obmywania naczyn herbacianych.  Czasami odbywja  sie tutaj spotkania Chakai i miejsce zamienia  sie w chashitsu. Podobno w wszyscy pracujacy w Torachaya -  w miejszym czy wiekszym stopniu  ucza sie " Sztuki Herbaty" - i dlatego maja pojecie  jak traktowac herbaciane untesylia .

 

Torachaya  shokudo pu-erh

Po 4ech godzinach relaksu  z potrawami  ostani akcet to drogocenna  herbata Pu-erh - oczywicie z rodowodem - jaki rocznik i kodem  pochodzenia.     Rachunek  taki sobie - jesli brac pod uwage iz jadlo sie pracocholnnie przygotowane wyszukane  produkty  , spedzilo sie duzo czasu w ciekawym otoczeniu nie ma problemu .  Raz  na rok czy kilka miesiecy mozna pozwolic sobie na na takie cos , szczegolnie ze spotyka sie ze znajomymi  czy poznaje sie nowe ciekawe osoby.

 

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Nokogiri yama

 

To dosyc ciekawe miejsce  dzieki swiatyni Nihonji

Nokogiri yama Daibutsu Nihonji

 Najwiekszy posag Buddy z wykonany kamienia  w Japonii

Rakkan   Nihonji

Mozemy znalezc takie widoki 500 Rakkan ( Luo Han)

piątek, 19 kwietnia 2013
Odwiedzilem Piłe-  ale  nie  polskie  miasto  tylko  gore w prefekturze Chiba o nazwie  Nokogiri yama
鋸山 czyli Piła
Piła  Nokogiri yama  Chiba
Gora niewysoka bo tylko 329.5 m.. z daleka  nic ciekawego.... ,ale dla amatora bez przygotowan to niezle wyzwanie. Wizja  obejrzenia egzotycznych krajobrazow zwiedzenie swiatyni Nihonji przymicila problem  iz nie rosnie tam herbata..
 
 Nokogiri yama Chiba Japan
 Takie oto widoki...
 
Nokogiri yama 鋸山  千葉
鋸山 czyli Piła  
Wprawni wiebiciele chodzenia  po gorach  - spacerkiem przemykali wsrod skal i  przepasci.  Trening czyni mistrza - chyba  zaczne wyprawiac sie  w gory ..   i pewnego dnia   przygotowac herbate  w tak wspanialych warunkach.
Kannon Bosatsu  Nokogiri yama
百尺観音
 
Skalna Bogini  Milosierdzia - prawie  jak  Tie Guanyin