herbata. tusz. ryż - azja wschodnia

herbata

wtorek, 16 czerwca 2015

Wszyscy  ktorzy posiadaja naczynia do herbaty -ktore wykonal ceramik ,a takze  ktorego sie osobiscie poznalo -  czy tez jesli  samemu  sie wykona" male dzielo z gliny"  -opisuja  jaka rasosc i satysfakcja  przychodzi przy parzeniu herbaty.  We Wroclawiu bedzie szansa na spotkanie  ze swietnymi ,doswiadczonymi garncarzami  - bardzo polecam:

Wroclaw  wysatawa Cearamiki

Kopia kilku slow ktore  w Herbaciarzach przekazuje  Piotr Monka -  z wroclawskiej CZJOWNI:

Szanowni Herbaciarze! Serdecznie Was zapraszamy do Wrocławia w najbliższy weekend! Naprawdę będzie się działo herbacianie!  

Wsytawa ceramiki do herbaty!
Miroslava Randová | Petr Novák | Andrzej Bero | Grzegorz Ośródka 

Picie herbaty nieodłącznie związane jest z ceramiką. Ceramik, który tworzy czajniki, czarki czy inne utensylia do herbaty to człowiek specyficzny, bowiem łączy on w sobie wielką miłość do herbaty i doskonałe rzemiosło. Musi być perfekcjonistą - cholerykiem formy. Musi być też artystą, bowiem czarka lub czajnik do herbaty to nie tylko naczynie do picia czy zaparzania, to zawsze małe dzieło sztuki. Odpowiedni dobór ceramiki do parzenia to jeden z kluczowych elementów rytuału herbaty. Piękne naczynia wywołują przecież zachwyt, który jest dopełnieniem miłych chwil w doborowym towarzystwie.
 
TEA TIME, czyli otwarte parzenie herbat.
Celem TEA TIME jest szerzenie kultury herbaty!
Event organizowany jest w ramach Festiwal Wysokich Temperatur - ceramika, rzeźba, szkło oraz jako wydarzenie uzupełniające do WYSTAWY CERAMIKI DO HERBATY, która będzie miała miejsce we wrocławskiej Czajowni. 
Na terenie kampusu ASP, a dokładnie na terenie jej ogrodu, czajmani, herbaciarze i inni doświadczeni w parzeniu entuzjaści herbat zaprezentują sztukę parzenia herbaty. Każdy z nich samodzielnie wybierze metodę parzenia i gatunek herbaty. Przybyli goście będą mogli skosztować różnych herbat i przyjrzeć się sposobom parzenia. 
 
czwartek, 27 grudnia 2012

Nie bede rozpisywal sie  o tym, jak w cudowny sposob zostala odkryta jakas slawna herbata, ani tez bajeczki o dobrym czlowieku, u ktorego pojawil sie krzew herbaciany w podziece za jego zacne uczynki. Bedzie kilka  faktow i ciekawastek opowiadajacych  o miejscu pochodzenia herbaty ze wzgorza Jingshan (径山)

Jingshan cha 径山茶  

 Epizod personalny:
Jingshan cha dostala sie w moje posiadanie dzieki uprzejmosci J. Sz z Szanghaju.
J. Sz. nie tylko z racji profesji, ale i z powodu prywatnych zainteresowan, jest wielkim znawca kultury i filozofii chinskiej. Bardzo ciekawie opowiada o wszelkich doswiadczeniach nabytych w wielu rejonach Chin, a takze o praktycznym poznawaniu historii i tradycji tego ogromnego imperium. I wlasnie ta otrzymana od niego herbata jest znakomitym przykladem, w jaki sposob mozna doswiadczyc czegos wiecej niz tylko delektowanie sie smakiem i aromatem naparu.

Charakterystyka :

Jingshan cha(径山茶) nie nalezy do grupy najbardziej znanych i popularnych herbat chinskich. Jest raczej trudno dostepna poza granicami Chin. Ogrody tej herabty znajdziemy na stokach gory Jingshan w pasmie  gor Tienmu(天目山) – w zachodniej czesci prowincji Zhejiang, nie daleko od granicy z prow Anhui. Jingshan cha- to herbata o ponad 800-letniej tradycji, a jej wspolczesna postac jest wytwarzana w podobny sposob jak popularna Hunagshan Maofeng ( 黄山毛峰 ).
Jingshan cha  径山茶  leaf
Nie jest zbyt trudna w przygotowaniu: w temp. ok. 80 st. C otrzymamy przyjemny, aromatyczny napar typowy dla herbat zielonych tego rejonu.

Proces jej produkcji na szeroka skale rozwinal sie niedawno  bo na poczatku lat 80. Obecnie uznawana jest za herbate reprezentacyjna dla prow.Zhejiang(浙江省 ) – na rowni z Longjing cha  (龍井茶) , Anji Baicha (安吉白茶)  czy Wu niu zao ( 烏牛早) a takze... trzydziestoma innymi herbatami.

Jingshan cha径山茶

 Wyjatkowosc herbaty  Jingshan -cha  径山茶

Nie tylko wysoka jakosc czy unikalny smak decyduja o ocenie herbaty jako godnej specjalnej uwagi. Co wiec sie kryje za uzasadnieniem tego? Dlaczego akurat ta herbata wymaga osobliwego podejscia? Przyjrzyjmy sie jej historii.
Ogrody gdzie uprawia sie
径山茶 rozposcieraja sie w sasiedztwie buddyjskiej swiatyni  Wànshòu Sì ( 万寿寺 ).Okolo. 800 lat temu podczas trwania dynastii Song (960-1280) swaitynia  a wlasciwie klasztor byl jednym z najwiekszych osrodkow praktyki i nauk buddyjskich w tradycji Zen. Tutaj powstawaly wybitne dziela malarstwa tuszowego, poezja, kaligrafia i tutaj rowniez praktykowano przygotowanie sproszkowanej herbaty w ceramicznych miseczkach. Odbywaly sie celebracje herbaciane ( 茶宴 ) gdzie uzywano specjalnych naczyn i sprzetow. W owych czasach licznie przybywajacy do swiatyni japonscy mnisi powracajac do ojczyzny przywozili ze soba wiele nieznanych zwyczajow  czy  nowinek (np. miso- paste z fasoli) w tym takze  herbaciane zwyczaje. Istnieja dokumenty swiadczace o tym, ze w swiatyni praktykowal slawny mnich Eisai, ktoremu zawdzieczamy napisanie najstarszego japonskiego traktatu o herbacie „Kissa-yojoki  喫茶養生記”, i ktoremu przypisywane jest sprowadzenie nasion herbaty do Japonii (istnieja dwie wersje dotyczace sprowadzenia nasion – jedna mowi o tym, ze pochodzily ze swiatyni w Jingshan 径山, druga wersja glosi iz byla to rownie slawna swiatynia w gorach Tien Tai.(天台). 

Powstalo powiedznie ze wraz z herbata w Japonii pojawil sie Zen, a  to zalsugi innego wielkiego nauczyciela Nampo Jōmyō   ktory praktykowal w  swiatyni w Jingshan a po powrocie z Chin   uzyskal wysoki  tytul  mistrza -DaiOukokushi(  大応国師)
Mistrz byl znany   z przygotowywania  doskonalej herbaty ktorego nauczyl sie podczas pobytu w Chinach .  Wlasnie DaiOukokushi przypisuje zapoczatkowanie clebrowania spotkania herbacianego  ktore po wielu latach przerodzilo sie w Chanoyu - sztuke herbaty.
W obecnych Chinach ( po za rekonstukcjami  historycznymi ) nie doswiadczymy juz, niestety, tradycyjnego celebrowania picia sproszkowej herbaty, ani uzywania specjalnych przeznaczonych do niej sprzetow tak jak to bylo podczas panowania dyanstii Song.. Echa tych zwyczajow przetrwaly w... Japonii, gdzie podczas najbardziej uroczystych formalnych spotkan herbacinych pojawiaja sie przedmioty przywiezione z Chin tzw. „karamono”
(唐物)  gdzie czesto zobaczyc mozemy miseczke typu TENMOKU天目茶碗. W szczegolnych ceremoniach pojawia sie polka Daisu臺子( 茶會始臺子) ktorej prototyp zostal  przywieziony ze swiatyni Jingshan przez mistrza DaiOukokushi.

Rejon Jingshan 径山 lezy wlasnie w pasmie gor Tiemu( 天目山) po japonsku  odczytywane jakoTENMOKU.

Slowo TENMOKU trafilo to wspolczesnej terminologii uzywanej przez ceramikow i oznacza ono rodzaj ciemnego szkliwa.

W tamtych  odleglych  czasach ceramiczne czarki przywozone przez mnichow japosnkich do ojczyzny  otrzymaly wspolna nazwe  Tenmoku Chawan choc pochodzily z roznych regionow Chin.  Wiele egzemplarzy Tenmoku Chawan przetrawalo do naszych dzieki temu ze byly traktowane jako wybitne dziela sztuki  i przechowywane z pokalenia na pokolenie w rodzinach moznowladcow - wielbicieli sztuki Chanoyu. Ciekawe ze  nawet w naszych czasach nie udaje sie wykonac kopii orginalow z przed 800lat jak to jest w przypadku slawnego   Yohen Tenmoku 曜変天目茶碗

 W naszych czasach  herbata nie jest sproszkowana i nie ubija sie jej  miseczce , mozna uzyc wszelkiego rodzaju czajnikopodobnych naczyn i zaparzyc  listki

  Jingshan -cha 径山茶  tea pot  houhin

 

Podsumowanie;

Kultura herbaty, to nie tylko sam smak i napar, to calosc harmoni w ktora wpisuja sie roznorodne doznania i podroze w glab rozlicznych mozliwosci, eksploracji. Popijajac w spokoju herbate Jingshan cha – mialem okazje przesledzic ciekawostek o tym, jaka role ta herbata spelnila w historii wymiany kulturalnej miedzy Chinami i Japonia. A delektujac sie nia, wspominalem znajomosc z J.Sz. ktory przebywal w tamtych stronach, doswiadczyl serdecznosci wlascicielki ogrodow herbacianych, ktora podarowala mu te herbate.

listki po zaparzeniu ladnie sie prezentuja:

Jingshan -cha 径山茶 make tea



sobota, 31 marca 2012

 W kwietniu zaczyna  sie nowy rok -   trzeba  zrobic kilka zmian.Dzis ostani dzien marca -czas  skonczyc  intensywne  blogowanie. W swoich archiwach mam kilkaset" herbacianych"  fotografi ,  tematow do opisu jest tak wiele  spokojnie codziennie mozna by  swobodnie pisac o herbacie itp.  Jednak  zamaist lania wody lepiej skupic sie i pisac cos co moze sie przydac , byc pomocne  czy odkrywcze.   Mala probka  : Chiny  ,  Korea  Japonia

         Poniewaz najlepsza  herbate zielona  zbiera sie wiosna  na przykladzie   miejsc w  Chinach  ,  Korei  Japonii mozna przesledzic   3 rozne  sytuacje.    

Chiny

 安吉 白茶  anji baicha   picking tea

Chiny jak wiadomo  sa imperuim herbacianym - mamy setki gatunkow i odmian herbat, a co za tym idzie ogrody herbaciane sa bardzo zroznicowane.  W kazdej prowincji odnajdziemy  inna sytuacje  . Tutaj  na focie -  ogrod  herbaciany z Anji -    znany z Anji Baicha - Bialej Herbaty z Anji ktora jest zielona herbata. Do niedawana zbieraniem lisci  zajmowaly sie  zbieraczki  ktore sezonowo przyjedzaja do pracy z prowincji Anhui . Miejscowi sa na tyle bogaci ze lepiej im zatrudnic  tania sile robocza  ,   podobno  sytuacja sie  zmienia - nikt za grosze  nie chece pracowac  a co za tym idzie ceny herbat sie podnosza.  Anji Baicha jest najlepsza z wczesnych zbiorow ktore maga byc juz pod koniec marca.

Korea

 Hadong korean green tea   picking

Korea -  Hadong  Hawagae - jak widac krzewy herbaty rosna dziko.  Do niedawna produkcja herbaty byla raczej symboliczna .Dopiero  ok 30 lat temu powstaly firmy specjalizujace sie w produkcji  na mala skale - recznie robiona  herbata  ma zmienna jakosc spowodowana brakiem systemacznej  kontroli  upraw,  bez odpowiedniej  pielgnacji . tak powstale herbaty sa drogie - uwazane za dzielo mistrza - i co ciekawe zazwyczaj maja badzo dobry uniklany smak

Czasy sie zmienaja  Korea Poludniowa  stala  bogatym nowoczesnym  krajem - wprowadaza  sie maszynowe uprawy  a dzieki marketingowi rozpowszenia sie picie  herbaty  - malo popularnej wsrod Koreanczykow.

 Japonia

shizuoka green tea  picking   Makinohara 

 Japonia - ma najbardziej rozbudowany system upraw. Wszystko jest dopracowane , farmerzy herbaciani sa zrzeszeni  dzieki czemu jest absolutna kontrola. Isnieje cala strutktura  zbytu herbaty .   Dla  standaryzacji  smaku japoskiej herbaty zielonej  rozpowszeniono krzew yabukita - ktory okazal sie najbardziej wydajnym .  Ze wzgledu na koszty  prawie cala herbate zbiera sie maszysnowo,   na wielkich uprawach uzywa sie kombajnow ,  na mniejszych przenosnych maszyn a reczne zbieranie herbaty jest raczej znikome praktykowane jako odzielna sztuka .

piątek, 23 marca 2012

Udalo mi sie sfotografowac " pozostalosci herbaciane " czyli  pamiatke  po wyprawie do historycznego miasta Lu An( 六安) ktore kiedys nazywalo sie Gao Cheng (皋城) .    Co ciekawe w Polsce mozemy zakupic ten typ herbaty i to w kilku miejscach .  Tutaj na fotografiach jest to sredniej klasy herbata ale jak ktos chce poznac bardzo wysokiej jakosci  Liu An Gua Pian   六安瓜片  to jest taka mozliwosc dzieki ofercie   Five  Star Tea  .  Swietnie opracowane przedstawienie  herbat.     

A tutaj  zabawa z fotografowaniem Liu An Gua Pian   六安瓜片  zakonczona sukcesem.

          Liu An Gua Pian                六安瓜片

Udalo sie  ladnie  przeniesc  do naczynia

 

Liu An Gua Pian   六安瓜片 brewing

nastepnie   pierwsze  zalanie

Liu An Gua Pian   green tea       六安瓜片

 

zaczynaja  sie zmiany:

Liu An Gua Pian      brewing  六安瓜片

 udalo  sie  sfotografowac listki

Liu An Gua Pian    六安瓜片

Herabata Liu An Gua Pian    ( 六安瓜片 ) nalezy do wyjatkowo ciekawych  herbat . Ma unikalny styl produkcji - uzywa sie tylko pojedynczych listkow  bez lodyzek i pakow.  Ostani etap produkcji to przypalanie dzieki czemu herbta  uzyskuje ciekawy aromat. 

( W Five Stars - jest chyba lepszej jakosci - liscie sa zrolowane delikatniej. )

niedziela, 26 lutego 2012

 Jak dobrze ze mijaja czasy kiedy w Polsce nie mielismy duzego wyboru herbat a wiedza na temat  krzewu camelia sinensis byla dosc skromna albo chaotyczna . Dominowaly wszelkie dziwne podzialy gdzie np .” oolongi i pu-erhy  kalsyfikowano w tej samej grupie jako herbaty czerwone ”  za szlechetne gatunki uwazano zwykle aromatyzowane herbaty. Zauwazymy iz powoli klaruje sie nowy  bogaty obraz kultury herbacianej w Polsce.  Mamy  do wyboru przecietne „herbaty marketowe „  ale i  wysokiej jakosci „unikaty” sprowadzane przez pasjonatow. W internecie spotkamy fanow szlachetnych herbat ktorych wiedza i doswiadczenia sa na wysokim poziome tak ze nie da sie wcisanac byle bubla, w dodatku wszelkie uwagi czy opinie mozna umiescic na herbacianych forach.  Dalekowschodnie traktowanie  herbaty jako sztuki  ma swoich adeptow w naszym kraju dzieki  czemu  pojawily sie mozliwosci  uczestniczenia w nietuzinkowaych spotkaniach herbacianych. Dla poszukujacych czegos nie  standartowego  np. recznie wykonanych naczyn mamy  wybor ceramiki zrobionych  przez  doswiadczonych artystow.  Ciekawi mnie  jak dalej bedzie rozwijac sie  kultura herbaty w Polsce, cieszy ze  mamy ludzi  ktorzy odkrywaja dobrodziejstwa jakie niesie herba- THEA.

 Dobrze tez jest zobaczyc jak  zmienia  sie traktowanie  herbat w innych krajach.

tea  shop  in Taiwan

 Ostanio zaobserwowane trendy herbaciane na Tajwanie: designerski sklep herbaciany.

Jak widac  nie jest to  stylizowany  na  XVIII wieczny  przybytek  tylko  jako  jako rodzaj galerio -butiku.

piątek, 18 listopada 2011

 Koreanskie slowo  전통 찻집w doslownym tlumaczeniu znaczy „ dom tradycyjnej herbaty” co mozemy rozumiec jako herbaciarenie.W takim miejscu  dostaniemy  wszelkiego rodzaju mieszanki koncentraty czy  susze ziolowe uwaznwane takze za herbate. Prawdziwe herbaty tez sa serwowane   glownie  zielone koreanskie i chinskie pu-erhy.  W takiej herbaciarni czuc domowa atmoswere.

  전통 찻집  다경 향 실   Korean teahouse

 

Nie da sie ukryc prezenatacja listkow herbacianych i ceramika robia wrazenie.

 

Tego typu  herbaciarnie odnajdziemy w poblizu znanych swiatyn buddyjskich czy w wiekszych miastach, ale  jest ich zdecydowanie mniej w porownaniu do kawiarni czy barow. Ceny w  tradycyjnych herbaciarniach sa dosc wysokie gdzyz nie jest to miejsce dla masowo produkowanych napitkow , przeznaczone raczej do spedzenia czasu w wyciszeniu bez pospiechu gdzie nie ma tlumu i zgielku. Tak jest wlasnie w herbaciarni ktora nie jest sklepem sieciowym.

 다경 향 실   Seoul teahouse

茶経香室  다경

niedziela, 11 września 2011

Otrzymanie prezentu w postaci koreanskiej herbaty o nazwie Unjong-cha(은정차   恩情茶) jest dla mnie ogromnym wydarzeniem.To szokujacy podarunek ktory obala moje dotychczasowe doswiadczenia , zmusza do zmiany wielu herbacianych wyobrazen.

강령군/康翎郡   은정차   恩情茶 UNjong tea from N. Korea

Z opisu na opakowaniu wynika ze Unjong-cha pochodzi z rejonu Kangryong(강령군/) ktory jest w Korei Polnocnej. Do tej pory bylem zawsze pouczany iz herbate w mozna hodowac tylko na poludniowych krancach polwyspu koreanskiego. Panuje opinia ze zalozenie ogrodu herbacianego w okolicach Seulu nie  jest mozliwe gdyz klimat jest zbyt chlodny. A ja w prezencie otrzymalem herbate z miejsca ktore znajduje sie na polnoc od Seulu !!!

unjong  tea   korean 은정차   恩情茶

To niewiarygodne herbata z Korei Polnocnej ?  O Unjong-cha nigdy nie slyszalem. Nie jest latwo o jakiekolwiek informacje.  Wszelkie mozliwe wiadomosci praktycznie ograniczaja sie do polnocno-koreanskich stron internetowych. Niestety na tych stronach nie znajdziemy opisu metod wytwarzania czy charakterystyki krzewu. W intenecie znajdziemy  tylko propagandowe informacje ograniczające sie do nazewnictwa czy przedstawienia zdrowotnych efektow herbaty. Przydalo by sie wiecej faktow czy realacji z miejsca upraw.   ……..wyprawa  do ogrodow w Kangryong (강령 )bylaby wspanialą przygodą – ale snucie takich planow jest malo realne. 

leaves of  Unjong tea

Niespodziewane pojawienie sie nieznanej herbaty wywoluje podejrzenia ze byc moze jest to jakies inne ziolo inna roslina cos w rodzaju yeraba-mate;  rooibos czy kuding. A jesli to produkt oparty na lisciach Kamelii Sinensis - isnieje prawdopodopodobienstwo ze jest to susz herbaciany ktory kiedys byl znany w Polsce pod nazwa „ herbata gruzinska „

unjong  tea   korean 은정차   恩情茶  d.pr.k

Unjong-cha – zaskakuje ma przyjemny ciekawy smak i aromat , listki sa dobrze obrobione. W swoim wyladzie rozni sie jednak od poludniowokoreanskich herbat. Bardziej przypomina szlachetne herbaty chinskie jak 烏牛早(Wu niu zao)czy  龍井  Longjing  czy nawet Taiping Houkui.  Liscie uksztalowane sa na „plasko „ -  co w chinskiej nomeklatrzurze  bian  xian扁形 )  Smak  jest  lekko  warzwyny bardzo orzewiajacy, bez dymnej nutki. 

unjong  tea   korean tea   은정차   恩情茶

Pierwsze  parzenie  dostarcza   wyraziste  akcenty  spowodowane przez dzialanie aminokwasow  tak  charakterystycznych dla Long Jing.  Sila  Unjong-cha ktory  zanika po 3cim parzeniu.

은정차     恩情茶 ?

 

Unjong  tea   korean tea   은정차   恩情茶

Kupiona  w Chinach Unjong-cha zastanawia.   Na  pudelku sa wyjasnia  po chinsku, byc moze jest to herbata   chinska (?) i zeby dobrze sie sprzedawala   zrobiono z niej  polnocnokorenaska  ? W Chinach  takie rzeczy  sa  na porzadku dziennym .pamientajmy  o tym kupujac  np. Longjing  czy  Da Hong Pao. A jesli orginalna polnocnokoreanska  herbata – to nalezy pogratulowac  sukcesu, zmienic troche zdanie o kraju  przedstawianego  tylko ze zlej  strony.  “ Make and drink tea not war “  A  otrzymana  herbata – milczy – dostraczja  dobrych  wibracji :).

 

czwartek, 04 sierpnia 2011

 Sytuacja herbat chinskich staje sie coraz bardziej skomplikowana. Ogromny popyt powoduje powstawanie nowych plantacji oraz zwiekszenie produkcji wysokojakosciowch cennych gatunkow. Tradycjnie wytwarzane w ograniczonych okreslonych ilosciach herbaty - jak Long jing czy Bi Luo Chun ostanio powstaja w innych  miejscach upraw. To co bylo specjalnoscia jednego regionu ostanio produkuje sie na wielka skale w nowych innych rejonach  nie majacych tradycji.Jesli smak takiej herbaty plantacynej herbaty jest dobry cena niewysoka oraz podane jest prawdziwe miejsce produkcji(  nie jest sprzedawane to jako podrabiana tradycyjna herbata )to nie ma problemu. Gorzej jesli zlej jakosci majaca malo wpolnego z prawdziwym gatunkiem herbata sprzedawana jest szlachetna drogocenna-....Bo  niestety w Chinach jest to nagminne.

                                        Taiping houkui jakosc:  smakowite  odpady 

太平猴魁  taiping hou gui tea  low grade

 Niektore herbaty maja unikalny trudny smak gdzie tylko doswiadczony specjalista ocenia wartosc herbaty. Tak jest wlasnie w przypadku zielonej herbaty Hou Kui z rejonu Taiping. Profesjonalne poznanie smaku ,wartoci orginalnej wysokogatunkwej herbaty Taiping Hou Kui wymaga znajomosci wszystkich miejsc upraw,a nawet gospodarzy twarzajacych orginalna herbate. Mialem kiedys taka okazje poznac specjaliste od tego rodzaju herbat – byl on wlascicielem herbacianego sklepu  – w miescie Tongling. (kilkanascie kilometrow od polnocnego pasma gor Huangshan.)

太平猴魁  taiping hou gui tea semi  low grade 太平猴魁   4 sort   

HOU KUI – to trudna herbata w przygotwaniu – trzeba umiejetnie zaparzyc – znac punkt kiedy herbata najlepiej smakuje co nie jest tak prosto osiągalne jak w przypadku wielu zielonych herbat chińskich. Mistrz wlasciciel sklepu mial  gatunki Taiping Hou Kui z dobrze zanych mu ogrodow, nie sprzedaje fabrycznie masowo produkowanych herbat.

taiping hougui  2nd sort

 

Jednak wysokie ceny sa adekwatne do jakosci. Kto kupuje takie herbaty ???-  koneserzy ktorych stac na taki wydatek oraz nowobogaci Chinczycy dla ktorych nie wartosc herbaty ale satysfakcja z zakupow jest wazna. Dzieki skosztowaniu kilku rodzajow Taiping Hou Kui w sklepie w Tongling poraz kolejny doswiadczylem ze kultre herbaty studiuje sie latami. Wlaciciel specjalista z Tongling odwiedzajac sklepy w Nankingu czy Szanghaju bez  wahania  rozpoznaje ktore herbaty sa podrabiane albo czy ceny sa zawysokie.. Chiny to wielki kraj sytuacja jest badzo inna niz w Korei czy Japoni. Odnosi sie to oczywiscie nie tylko w sprawie herbat

 

high  rank  taiping hougui  太平猴魁

                                                               Wysoka  jakosc

                                                             Taiping            Hou GUI

wtorek, 17 maja 2011

Przez stulecia herbata byla bardzo cennym darem natury dostepna tylko dla wybranych. Czasy sie  zmieniaja i w naszej obecnej terazniejszosci bez problemu mozemy zakupic herbaty o  wszelkich jakociach i cenach: od taniej globalizacyjnej ekspresowej  do hodowanej w specjalnych warunkach herbaty organicznej. W dobie internetu mozemy zakupic herbaty prosto z od producenta i jednoczesnie dopytwac sie o najmniejsze detale jaka to odmiana krzewu , kiedy byly zbiory oraz jaki sposob dany gatunek wytwarza sie.

Istnieja takze herbaty niszowe dla wybranych, nie pojawiajace sie w sklepach ani internecie. Aby miec mozliwoc skosztowac takich unikalnych herbat trzeba miec ciekawych  znajomych i byc moze troche szczescia.

Herbata z gor Baegun (prow. Jeollanamdo  Korea ) jest prawie nieznana i z tego co uslyszalem rocznie powstaje tylko kilkanascie kilogramow.  Ostanio udalo mi sie dotrzec do osoby wytwarzacej tego typu herbate a jest nim  p. Lee  Ho Jeoung

wild tea  bush   korea  jeolla namdo

  Krzewy herbaciane rosną dziko w lesie bambusowym w naturalnym zacienionym srodowisku. Nie stosuje sie tam zadnch srodkow ochronnych ani nawozenia.  

picking wild tea leaves   korea

 Porannym zbieraniem listkow zajmuja sie 3 osoby,  w ciagu jednego dnia  z tych zbiorow powstaje tylko ok. 200 gr suchej herbaty..

Po poludniu zaczyna proces przeistaczania surowych listkow w herbate.

making  wild tea  korea

  Bardzo starannie przygotowyane sa wszelkie sprzety.   

 making  wild tea  korea  kama iri

 Na rozgrzana patelnie  na kilka sekund trafiajają  zebrane pąki ktore sa natepnie ugniatane -  czynnosc te  powtarza   sie  kilkakronie

W tym roku bylo bardzo zimno zibory sa opoznione tak  ze na początku maja powstaje herbata pąkowa typu UJEON.

niedziela, 17 kwietnia 2011

Koreańska  rodzinna firma Jukro do  niedawana  miala  strone internetowa tylko po koreańsku.  Ostanio pojawilo sie  troche informacji po angielsku. Jukro  jest jedna z najstraszych  firm w Korei  w dodatku powstaja tam ręcznie wytwarzane unikaty jak Balhyo  cha ktorej  wysoko oksydowane listki  daja  unikalny smak  porownywalny do tajwanskiej Baihao oolong ( Dong fang Meiren).   W dodatku Balhyo cha – moze byc uformowana w kulisty ksztalt.

 

덩이차 Tong-e Cha korean Jukro CHA

Tak sie prezentuje zapakowana  Balhyo Tong-e Cha przed przygotowanien.  Po  prawej naczynie porcelanowe zapakowane w czerwono- niebieska tkanina.

 

 

tea set  korean balhyo cha   jukro

 Naczyczynie bez pokrowca , herbata opkawana jest w papier  z widoczna pieczecia oraz podpisem   Cho Yun Seok  ktory wlasnorecznie wytworzyl  BALHYO-cha.

 korean tea  balhyo  JUKRO

Tak wyglada kula z listkow .

 

 balhyo cha  korean tea

Listki herbaciane na talerzyku  gotowe do zaparzenia.

semi oxided tea Balhyo from Jukro 

Parzenie przez ok 1minute  w temperaturze ok 90C.  W przeciwienstwie do herbat czarnych czy zielonych Balhyo cha  mozna parzyc nawet wiecej niz  3-4 razy .   泡瓶

 
1 , 2 , 3 , 4