herbata. tusz. ryż - azja wschodnia
Kategorie: Wszystkie | ceramika | herbata | kaligrafia | kulinarne odkrycia | yixing teapot
RSS

kulinarne odkrycia

piątek, 26 września 2014

Pierogi   ostanio  spozyte:

 

green  dumplings  china  snack

nie da  sie ukryc   te wyroby  sa  fajnie 

 

steamed  dumplings  china

 

nie jest to glowne danie - raczej przystwaka

 

 

小龍包 xiao  long pao   dumpling

小龍包 xiao  long pao 

niedziela, 09 lutego 2014

Podczas ostaniego pobytu w Wietnamie  stolowalem sie przede wszystkim w wegetrajanskich przybytkach, jest  tam zazwyczaj czysto ( higienicznie ) , jedzenie apetyczne , ogolnie zaobserwac mozna ciekawe zjawiska.  Podobnie jak w Chinach ( Tajwan , Hong Kong) w Wietnamie znajdziemy  wegetrianskie tradycje kulinarne powstale na bazie potraw gotowanych przez  mnichow  buddyjskich. Czesto mozna znalezc przyswiatynne stolowki  czy nawet eklsuzywne z restauracje z wszekiego rodzaju wyszukanymi potrawami.

 

W pamieci zostaje mi popularna potrawa Bún  Bò Huế- czyli  wolowe( Bò )   kuluski (Bún )   z miasta Hue(  Huế ).  W jedenej z centralnych czesci Saigonu  znajduje  sie wegetrajanski barek gdzie ceny sa troche wyzsze -ale jedzenie naprawde smakowite.  Kulski ryzowe w zupie o lekko kwasno i ostrym smaku gdzie pseudo wowlowina z zrobiona z soi  gwarantuje ze nie natrafimy na twarde zylaste kawalki prawdziwego miesa.  Oraz jako warzywna przystawka pojawil sie kwiat bananowca - podobno dobry na trawienie.  W porownaniu z najslawniejsza potrawa wietmanska czyli  PHO -  Bún Bò Huế  wydaje sie bardziej ostre, kluseczki sa mniejsze, a zupa bardziej aromatyczna.

Na scianach restauracyjek wegetarianskich mozemy znalesc wszelkie hasla propagandowe  promujace wegetarianizm.

vegetarian elites



Plakat ze znanymi  wegetrarianami z   angielskim podpisem " Vegetarian  Elites".

wtorek, 28 maja 2013

Korea odlegly  kraj gdzie znajdziemy jednak pewne "swojskie"  akcenty.

Odwiedzajc miasto Jinju( 진주 晉州 -Dzindziu po polsku) - koniecznie trzeba sprobowac Jinju  bibimbap. Mnie sie udalo dotrzec do kultowej stolowki  ukrytej w bazarowym labirynice.   Bylo tloczno , mnostwo oczekujcych na te potrawe.

진주비빔밥 Jinju Bibimbap   korean dish TATAR

 Smak - rewelacja - wszystko rozplywa  sie w ustach - prawie bez pikantej nuty za to olej sezamowy doskonale  neutrailzuje surowe mieso,a warzywa lekko podkwaszone i pokrojone na drobne kawaleczki -poprostu   nowe pozytwne doznanie smakowe. Nie mozna porownac do innch "ryzow mieszanych z warzywami" zwanymi bibimbap 비빔밥.  Surowe mieso zwane tutaj YUKKE -  nie lubie  ale wtym daniu uszlo mi to.... a jest to swojski akcent - surowe mieso z surowym jajkiem - takie samo  jak dobrze znany.. TATAR-  Bo jak sie okazje  kiedys w Korei podobnie jak w Europie nie bylo zwyczaju jedznia  surowego miesa.   I tak samo jak w Europie tak i w Korei -zwyczaj jedzenia surowego  miesa pojawil sie wraz z najazdami mongolskimi.  I kto by pomuslal ze polski tatar i koreanska yukke - maja  te same korzenie historyczne.

 

진주Jinju  river

Zeby nie bylo daleko-  w miescie Jinju znajdziemy  skale z ktorej  pewna dziewoja bohaterka   rzucila  sie do rzeki  poswiecajac  zycie - nie chciala sie oddac w rece wroga.

 - Fotka  skaly - z ktorej niewiasta  skoczyla w nurt rzeki - ratujac honor. Jak bym gdzies juz  o takim przypadku  slyszal... Teraz  postawili jej pamiatkowy chram ...i ogolnie  jest szanowana.



niedziela, 28 października 2012

W Korei znajdziemy wiele przysmakow ktore  trudno zapomniec.   Byc moze  na polskie warunki podawanie potraw w metalowych miskach jest nieestetyczne .   Takie sa roznice kulturalne ,  kiedys nawet uslyszalem jedzenie paleczkami jest barbarzyństwem.

Tutaj wspomnienia kulinarne:

Kleik z dyni 호박죽  - podobno mozna zrobnic  w mikserze  z kawalkow dyni.



pumpkin  glue  호박죽  korean food

Tokk mandu 떡 만두 국   Zupa z pierogami i ryzowymi kluskami..  pycha. 

Tokk mandu 떡 만두 국   dupmlings soup

 

Bibimpap   비빔밥 - nawet w Polsce mozemy dostac  ... zdrowa prosta  potrawa

pipmpap

 



sobota, 27 października 2012

Caly czas moim ulubionym posilkiem koreanskim jest kociolek -  tofu na ostro twz.  Sundubu jjigae  순두부찌개.

Wersji tej potrawy jest bardzo wiele  .... Ostanio  udalo mi sie dostac  cos co poruszylo ...( kubki smakowe)

 Sundubu jjigae  순두부찌개  Tofu

 

jak widac  kociolek  prezentuje  sie bardzo apetycznie  .   Dodakowo obowiazkowa   przystwaka    byla   smakowita  .

korean food

 

Kulinarnych  wspomnien koreanskich  jest jeszcze wiecej...  Jak np. kleik z dyni - ale o tym innym razem.  Na zakonczeczenie  pierogi  faszerowane kimchi 김치 만두 ktore  mozna dostac w pireogarni fast-foodzie.  Taka porcyjka  kosztuje 1000 won -   co jest ok.3zl.

김치 만두   kimchi dumplings

 

W peirogarni do wyboru   pierogi : smazone , duszone,  prazone  itd.

sobota, 28 stycznia 2012

W jednej z mniej estetycznych przybudowek chramu  Chih Nan (指南宮 )   jest stolowka  gdzie 2 razy dziennie mozna  dostac  darmowy posilek.  Oczywiscie z takiej okzaji trzeba bylo skorzystac bo nie zawsze  ma sie szanse  sprobownia  potraw w taoistycznym chramie.

vegetraian 1

Zaskoczenie - jakies puste obdrapane stoly i metalowe  miski . Znowu  PRL ?  (Jedyna roznica - obrotowa  podstawa  na potrawy.

 

vegetraian flower soup

Z wielkiego gara przelali zupe w ktorej plywaly kwiaty i sojowe zrazy.

chih nan  temple  vegetraian food

Podano  wszelkiego rodzaju  gotowane warzywa oraz tofu.

vegetraian set  chih nan  temple

Jedno z dan to gabaczaste kotleciki  sojowe-  podobne do tych co mozna kupic w Polsce.  Potrawy bez zadnych przypraw , bez  rewelacji.  Prostota  smaku  uderza , doswiaczamy uczucia  braku satysfakcji,  ale jednoczesnie  pojawiaja  sie mysli co my wlasciwie jemy w naszej codziennej rutynie ?   Nieprzyprawiany posilek  ukazuje nasze przyzwyczajenia smakowe  ,czegos brakuje .  Zawyczaj  takie jedzenie serwuja w swiatyniach  - sluzy ono do zaspokojenia glodu i utrzymania organizmu w zdrowiu.   Bez  smaku -  dlatego wyczula  na wszelkie niuanse .  Wystroj  stolowki-  malo ciekawy  zeby nie powiedziec ze surowy  ale nie minimalistyczny.   Miejsce przy  okraglym stole trzeba dzielic z nieznajomymi -   wszyscy  sa bardzo pozytwnie nastawieni - wspolne poisilkowanie  daje poczucie spokoju.   

Wegetarianizm  jest bardzo  popularny  na Tajwanie  - dlatego sa tez  bardzo eleganckie  restauracje gdzie serwuje sie  wszelkiego  rodzaju wegetraianskie  kaczki , wieprzowiny  wolowiny  i ryby.... dobrze przyprawione tak ze przypominaja prawdziwe miesne ,  do tego czasami mozna dostac  wysokiej jakosci herbate   ktorej  smak gubi  sie w  natloku  wrazen  przy konsumpcji  wspaniale przygotowanych  dan. 

sobota, 19 listopada 2011

 Znalezienie herbaciarni czy kawiarnio- herbaciarni w wiekszym polskim miescie wcale nie graniczy z cudem. Nawet przypadkowo mozna natrafic na lokal gdzie czuje wyciszajaca atmoswere herbaty.  Mialem takie szczescie kiedy  przebwajac na warszawskim Powislu odkrylem „Herbaciana Przystan „ zwana takze „ Herbaty Czas”.  To  malutki sklepik herbaciarnia gdzie panuje bardzo przyjazna atmoswera. Wlascicielka pani Gosia powiedziala mi iz prowadzi ten lokal raczej dla przyjemnosci niz dla zysku. Na rozmowie sie nie skonczylo, zostalem zaproszony za spotkanie z  sympatykami herbacianej przystani. Byla degustacja  herbat  a potem  rozmowy i pytania typu „Czy picie herbaty wieczorem ma wplyw na sny ?

poland's teahouse  drink

   w  krajowej  nastrojowej herbaciarni  herbata ziolowa.

 

Jesli chodzi o kuchnie koreanska to wiadomo jest  wspaniala  tylko trzeba trafic na osobe ktora potrafi umiejetnie przygotowac potrawy. Smutnym faktem jest to ze  nawet w Korei coraz trudniej o orginalne samkowite jedzenie.  A tu prosze dowiaduje sie ze w Polsce sa mistzowie kuchni koreanskiej i mozna sprobowac naprawde dobrego jedzenia.  Byla taka okazja pojawil sie Bibimbap(비빔밥) i to w rozgrzanym kamiennym naczyniu czyli byl to Tolsu Bibimbap (돌솥 비빔밥 ). Nie spodziewalem sie ze po za granicami Azji Wschodniej mozna mozna  przygotowac tak wspaniala potrawe. Wiadomo klimat inny , warzywa nie te same ,nawet woda i wilgotnosc powietrza tez inna A jednak totalne zaskoczenie...  Snujacy sie aromat sygnalizowal ze szykuje sie cos smakowitego. Bylo mozna wylapac zapach oleju sezamowego a potem ostrych przypraw.  Widok  troche zbijal z tropu bo cos malo intensywnej koreanskiej kolorystyki ale smak byl rozbrajacy.

 폴란드의 맛  돌솥 비빔밥

Tolsu Bibimbap (돌솥 비빔밥 )po polsku

   ...kompozycja odpowiednio dobranych skladnikow przyprawianych tak aby osiagnac harmonijny efekt.  To co lubie w kuchni koreanskiej  jest popubudzajacy  efekt dajacy  zadwolenie  trawjace  dosc dlugi czas. Nie da sie ukryc trzeba sie znac na kiszeniu , przyprawianiu i zestawianiu skladnikow,  miec wielkie doswiadczenie i wtedy mozna zrobic koreanska potrawe  nawet  typowo polskich skladnikach bo praca  mistrza  sztuki kulinarnej  bedzie miala efekty w kazdych warunkach .

sobota, 12 listopada 2011

Jesli chodzi o Yum -Cha  - ktore  opisalem - uswiadomilo mi to ze w Japoni  mozna sobie zafundowac  taka  atrakcje  tylko  ze placi sie conajmniej 10 razy wiecej.   Inna sprawa ze w Tokio wiekszosc potraw zrobiona  jest z  mrozonych polproduktow  przygotowywanych w bardzo zmechanizowanej kuchni.   W Malezji widzialem jak na zapleczu recznie ugniatali  ,lepili  pierozki  i to w miare higienicznych warunkach.  Dla  nieprzyzwyczajonych  do odmiennych tradycji kulinarnych  wiele potraw  w Azji  moze szokowac. Poprzez doswiadczenia z odmiennymi kulturami  uczymy  sie toleracji i zrozumienia innych narodow. Kuchnia hinduska z poludniowych Indii jest tego przykladem.

curry  rice  on banana leaf

Zamiast talerza  lisc bananowca    sztuce niepotrzepne  jemy prawa reka.

 

rice  and curry

Czy to  skandal w takich warunakch  jesc posilek ? 

 

indian food  curry  on banana leaf

A jednak  curry z wiaderka  mialo  wysmienity  smak   ostry ale dobrze  stonowany przyrawami . Kapusta ryz, warzywa  - zdrowa kolacja  ! Moze  kiedys bym protestowal  jak jesc cos takiego. Oczywiscie mam na swojej  liscie  jedzenie ktore uwazam za obrzydliwe ale o tym pisac nie bede.

 

piątek, 20 maja 2011

  W Korei zachwyca mnie tradycja wykorzystywania wszelkich jadalnych dzikich produktow, oraz sposob ich przygotowania.

산촌은 모든 음식을 korean food  rural  potrawy korea

Zdrowe i smaczne >  tak mozna mowic o kazdych lokalnych  potrawach przygotowanych w miejscu gdzie jest czyste powietrze, dobra woda, ogolnie srodowisko nie jest zanieczyszczone.  Dodatkowo w prowincjonalnych wiejskich warunkach wiele produktow spozywczych mozna zebrac wprost z otoczenia. Chodzi mi dzikie lub półdzikie trawy korzonki , listki i owoce. ktore sa nie tylko jadalne a wrecz zdrowe i smaczne..Ostanie doswiadczenia daja mi troche do myslenia  jak ciekawie mozna przygotowac wszelkie zielsko.

korean meal  cusine   bibim pap  food rice 

산촌 음식 

Wydaje mi sie ze i w krajowych warunkach na „ Łonie Natury” mozemy odnalezc wiele jadalnych skladnikow przydatnych w przygotowaniu lokalnych potraw . Uwzglednienie pory roku dodatkowo dostraczy walorow smakowych. Jest tyle sposobow obrobki zywnosci – moze i kiedys w Polsce mozna bylo by zrobic taki zestaw.????

Tylko nie wiem czy przyzwyczajeni do standartowych potraw  goscie byli  by zadowoleni i satysfakcjonowani  ?

wtorek, 12 kwietnia 2011

Dzis bylem w troche bardziej przyzwoitym miejscu- Vietnamese Lotus Palace .

viet interior design  bong  sen oriental asian  furniture

Widac ze tutaj pracowano nad wystrojem,  ciekawe krzeslo szafka . Zwoj “ Kwiat lotosu” to praca artysty wietmaskiego – dodatkowo widoczna jest tam kaligrafia.

A jedzenie? oczywiscie PHO !  makaron ryzowy  - Jesli ktos kiedys mial doczynienia z prawdziwa kuchnia Wietnamu – prawdopodobnie nie uwolni sie od sie od tej potrawy. 

pho ga  viet style noodle

Dodatkowo jako przystawka pojawila sie rolka z papieru ryzowego tzn. gỏi cuốn

gỏi cuốn    viet nam

 gỏi cuốn - z krewetka

 W przeciwienstwie podsmazanych Cha giò ( ktorych transformacje znajdziemy w wietnamskich budkach w Polsce – jako saigonki) - Gỏi cuốn- jest  przygotowana no surowo czego nie ma np.w kuchni chinskiej gdzie wszystko musi byc obrobione cieplnie.  Dzisiejsze  PHO oraz Gỏi cuốn -  dobrze smakowalo; bez tlustych akcentow , lekki smak trawy lemonki oraz pikantane sosy wprowadzja w dobry nastroj. Toleruje nawet sos rybny Nước mắm- ktory kiedys mnie szokowal.

 
1 , 2 , 3